00

Geen het nieuwe werken zonder apps

Door Emile van Rijn | 14th March 2016

Langzamerhand wordt wel duidelijk dat Het Nieuwe Werken (HNW) veel meer is dan om de spits heen reizen en af en toe thuiswerken. Er is een groot aantal invalshoeken waar te nemen als je goed naar HNW kijkt: anders reizen, thuiswerken, slimme technologie, gebruik van sociale media, anders met elkaar omgaan, minder hierarchie etc.

Laten we eens focussen op technologie. De eerste bijdrage van technologie aan HNW was natuurlijk de mogelijkheid overal verbinding te hebben met het internet. Nog maar vijftien jaar geleden ging dat met een ouderwetse, maar toen hypermoderne inbelverbinding. Ik hoor de piepjes en kraakjes nog als ik daaraan terugdenk.

Revolutie

De volgende stap maakte het al wat beter: je kon met een internetverbinding niet alleen mailen, maar, als je bij een beetje modern bedrijf werkte (in mijn geval het toenmalige Cap Volmac), ook bij een aantal bestanden. Een hele stap voorwaarts.

Eind vorige eeuw kwamen de ontwikkelingen op technisch gebied pas echt goed op gang. Wifi werd geïntroduceerd en daarmee werd het veel makkelijker om op locatie te werken. Vervolgens kwamen de betere beveiligingstechnieken als VPN die het echt mogelijk maakten om overal te werken zoals dat op het werk ook gebeurde. Stap voor stap verbeteringen die bij elkaar opgeteld als een kleine revolutie beschouwd kunnen worden.

De tweede revolutie

En nu staan we dan midden in de eerste fase van de volgende revolutie: apps! Dankzij smartphones en tablets hebben we nu de mogelijkheid om op een heel andere manier te werken dan we tot nu toe gewend waren. En die manier van werken is zo snel geadopteerd dat we ons niet meer kunnen voorstellen dat we ooit zonder hebben gedaan.

De eerste apps die werden gedownload, waren voornamelijk spelletjes en IT-achtige toepassingen, zoals een app die het mogelijk maakte om het netwerk van je iPhone te delen. Daardoor ontstond bij het grote publiek de indruk dat apps voor nerds of gamers waren.

Martini-concept

Pas na enige tijd kwamen er apps die een groter publiek aanspraken en die met name communicatie makkelijk en razendsnel maakten, zoals Twitter voor een-op-veel-communicatie. En vooral voor een-op-een-communicatie het populaire WhatsApp dat inmiddels door meer dan 400 miljoen mensen dagelijks wordt gebruikt. Daarmee wordt een trend, die met HNW is ingezet, gefaciliteerd: werk en prive lopen steeds meer door elkaar. Het ultieme Martini-concept: Any Time Any Place, Anywhere!

Inmiddels zijn er apps voor allerlei zakelijke toepassingen, maar toch vooral gericht op generieke ondersteuning en dus voor elke organisatie toepasbaar. Denk aan Google Drive, DropBox en apps van Enterprise Social Media Suites als Yammer en IBM Connections.

2014

De trend die we in 2014 hard zullen zien groeien is die van Business2Employee: het verpakken van maatwerkapplicaties van organisaties in een app. Daarmee krijgt HNW weer een nieuwe dimensie: werken waar en wanneer je wilt waarbij je zelfs niet meer afhankelijk bent van een pc of laptop.

Hoe bijzonder en (nu nog) cool is het om vanaf je tablet of smartphone gegevens van je bedrijfssystemen te raadplegen of in te voeren, iets wat je tot voor kort vanaf een pc of laptop moest doen. Om waar je ook bent door te kunnen werken vanaf een mobiel apparaat en straks ook nog gegevens die je nodig hebt op je smartwatch of smartglasses te zien verschijnen.

Geen utopie

Stel je voor dat je, waar je ook bent, tegen je bril kunt praten, die vervolgens de benodigde informatie aan je (rechter)oog presenteert. Vervolgens vertel je tegen je bril welke acties je wilt nemen of wat je wilt vastleggen. Dit is geen utopie: de techniek bestaat en de toepassingen zullen zich in 2014 en latere jaren in razend tempo ontwikkelen. Mits goed toegepast, zullen deze toepassingen voor een nog hogere productiviteit en efficiency zorgen.

De crux van HNW wordt straks, nog meer dan nu, om te kiezen wanneer wel en wanneer niet verbonden of bereikbaar te zijn. Een valkuil die er nu ook zeker is, maar met de nieuwe techniek alleen maar belangrijker gaat worden om te onderkennen, markeren en vermijden.

Apps en HNW, een prachtige combinatie!