De derde industriële revolutie (de opkomst van IT) heeft geleid tot een tweedeling in de maatschappij: zij die mee konden komen met de ontwikkelingen (de DigiVaardigen) en zij die afhaakten (de DigiBeten). Waren we daar net aan gewend, staat de nieuwe generatie DiGiBeten voor de deur?
Minder dan voorspeld
Achteraf gezien heeft de opkomst van IT en de eerste golf digitalisering tot minder problemen geleid dan door sommige trendwatchers was voorspeld. Het tempo van de intrede van IT in ons leven bleek achteraf gezien laag genoeg om een grote groep potentieel DigiBeten toch mee te laten komen. Bovendien veranderde er alleen ?aan de buitenkant? een aantal zaken. De wijze van communiceren ging voortaan digitaal, maar verder bleef veel bij het oude. Daardoor kon alsnog een grote groep zich aanpassen en wennen aan de verworvenheden van IT. Zelfs een deel van de baby boomers heeft zich voorzien van een iPad en mobiele telefoon.
Tweede golf serieuzer
De vierde industriële revolutie, de tweede digitale golf, gaat voor veel meer verandering zorgen dan de eerste. Een aantal factoren spelen daarbij een rol. In elk geval lijkt het er sterk op dat er dit keer wel een aantal mensen gaat afhaken. De kloof tussen DigiVaardigen en DigiBeten zou nu wel eens serieus groot kunnen worden, zowel qua kloof als in aantallen. Laten we eens kijken waarom dit zo maar een re?el scenario zou kunnen zijn.
Snelheid
De snelheid van processoren verdubbeld nog steeds elke 2 jaar (wet van Moore), al is het eind wel in zicht. De gemiddelde smartphone anno 2017, heeft meer rekenkracht dan Deep Blue, de super computer die in 1997 Gary Kasparov versloeg in een aantal partijen schaak. Daarnaast komt 5G er aan, naar verwachting tot honderden keren sneller van 4G. Dat betekent dat ook alle toepassingen die wij aanroepen met onze apps, smart TV of gewoon op de PC, ongelooflijk snel zijn en grote hoeveelheden data kunnen verwerken. Door die veel snellere infrastructuur en processoren heeft de consument, en natuurlijk ook het bedrijfsleven supersnel toegang tot alle data die je maar kan wensen.
Enablers
Er zitten uiteraard een aantal ?enablers? achter de 4e revolutie. De belangrijkste zijn naast de snelle processoren en infrastructuur: Artificial Intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie, Machine Learning (ML)ofwel zelflerende systemen, fysieke robots en (chat)bots, en intelligente apps. Natuurlijk zijn apps feitelijk gewoon kleine applicaties, maar de nieuwste generatie maakt gebruik van bot-technologie en AI, en kan door de krachtige processoren en snelle verbindingen steeds meer. We zullen snel moeten leren dat de komende generatie applicaties, al dan niet op een mobile device, met ons als gebruiker communiceert, passief maar ook actief. Feitelijk wordt de nieuwste generatie een soort van portable, interactieve en slimme mini-datacenters. Zeker als deze apps gekoppeld worden aan andere devices of sensoren en daarmee deel gaan uitmaken van het IoT.
IoT
Ofwel: Internet of Things. Kortweg: alles wordt met elkaar verbonden door middel van het internet en sensoren. Een makkelijk voorbeeld is de zelfrijdende auto die met behulp van sensoren, camera?s en GPS veiliger rijdt dan een door de mens bestuurd exemplaar. In ons dagelijks leven speelt het IoT inmiddels een grote rol die het komende decennium enorm zal toenemen. Denk aan de slimme thermostaat en toepassingen waarmee je op afstand in he huis van alles kan bedienen. Er zijn inmiddels mensen die een chip hebben laten implanteren en daarmee ook onderdeel van het Internet of Things geworden zijn.
Nar verwachting zullen er medio 2017 50 miljard (!) apparaten en sensoren aan het internet ?hangen?. Waaronder 8,5 miljard smartphones en dat is meer dan 1 smartphone per aardbewoner?
Smartphone wordt Personal Smart Assistant
De consument krijgt met de komende generatie applicaties en devices, met daarop de nieuwste generatie apps, een interactief ?maatje? dat ook nog eens met allerlei andere apparaten, satellieten (GPS) en sensoren kan communiceren. Voor het gemak slaan we de ontwikkeling in de nanotechnologie en biotechnologie maar even over, maar alle factoren bij elkaar opgeteld maakt dat de vierde industriële revolutie de wereld op zijn kop gaat zetten. De hiervoor genoemde ontwikkelingen maken dat een groot aantal business modellen niet meer houdbaar zullen zijn. Nadat eerder al Kodak (de digitale camera volledig gemist) en Free Record Shop (Spotify!) onderuit gingen, is het de vraag of wij bijvoorbeeld nog autoverzekeringen nodig zullen hebben als alle auto?s autonoom kunnen rijden. Consumenten en bedrijven doen straks transacties via apps, bots, blockchain vanaf mobile devices zonder tussenkomst van derden, zoals banken.
Verzin een list?.
Omdat de consument heeft laten zien snel nieuwe technologie te kunnen adopteren, betekent dat voor vrijwel alle organisaties een ingrijpende verandering van de manier van communiceren met klanten (of burgers). Daar bovenop komen de veranderingen in businessmodellen (deeleconomie en deel-platformen als Uber en AirB&B) die op de processen en systemen een enorme impact zullen hebben. Een grote uitdaging om zowel op beide vlakken op relatief korte termijn adequaat te anticiperen. Persoonlijk maakt dat voor mij dat het op dit moment een ontzettend spannend ?n leuk is. Eindelijk lijkt er echt wat te gaan gebeuren? We gaan een prachtige tijd tegemoet, althans degenen die het kunnen bijbenen. Ik niet wachten tot 2020?.