00

Een IQ van 240

Door Wout Bucker | 5th July 2018

Een paar weken geleden had ik het genoegen om met Ruud Veltenaar te spreken, na een lezing van hem over de toekomst. Ruud is filosoof, TedX spreker en professor aan de MIT: Massachusetts Institute of Technology, op technologisch gebied momenteel de toonaangevende universiteit in de wereld. Maar bovenal een begenadigd spreker, ontzettend aardige vent en, bijzonder voor een trendwatcher, iemand die met plezier zijn materiaal met anderen deelt. Waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt voor? mijn lezing in de Beurs van Berlage over IoT 2020 op het Emerce Tech Live! event.

Naast de ?bekende? onderwerpen, zoals kunstmatige intelligentie, Blockchain, robotisering en het Internet of Things, sprak Ruud over de integratie van mens en internet. Verbazingwekkend en science fiction-achtig tegelijkertijd. En spectaculair genoeg om te delen.

Een van de vele programma’s die MIT heeft lopen betreft het ontsluiten van cognitieve- en kunstmatige intelligentie services vanuit de cloud. Met behulp van een chip die in 2024 beschikbaar zal komen voor $200. Voor iedereen bereikbaar dus. Die chip kan meer dan wat je nu met een smartphone, tablet of laptop kan doen: via apps of browser informatie ophalen vanuit allerlei bronnen of, in het mooiste geval, een berekening laten uitvoeren. Zoals het berekenen van een maximale hypotheek of de hoogte van je pensioen als je een jaar eerder wil stoppen met werken.

Deze chip ontsluit kennis en services, die gelijk staan met wat wij in onze hersenen opslaan. Je kan vragen, problemen of zelfs ingewikkelde vraagstukken via die chip de cloud inschieten, een dialoog voeren en daarmee zowel je kennis als je cognitieve vermogen (de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken) welhaast oneindig te vergroten. De voorspelling is dat een willekeurige mens daarmee zijn IQ met 100 punten kan verhogen.

Een ander experiment van MIT is AlterEgo. Een concept waarmee je met je gedachten een device kan besturen en via dat device weer allerlei services en apparaten kan aanroepen of besturen. Momenteel kan het algoritme achter AlterEgo ongeveer 100 gedachten uit je hersenen vertalen naar commando’s, maar dat aantal stijgt rap.

Verwerk dit maar even, want het wordt nog heftiger

De volgende fase is om de chip met AlterEgo te combineren. En wel op de volgende manier. De wetenschap is nu al in staat om mensen kunstledematen te laten besturen met een chip die in de hersenen gepland is. MIT is er van overtuigd dat zij in staat gaan zijn om de chip met behulp van een soort van docking station rechtstreeks aan onze hersenen te verbinden. Dat betekent dat wij vanaf dat moment in staat zullen zijn om rechtstreeks, door alleen maar te denken, informatie vanuit de cloud te halen maar ook allerlei cognitieve services aan te roepen.

Met ons referentiekader kunnen wij ons niet tot nauwelijks voorstellen wat de impact van zo’n concept is. Vooropgesteld dat het inderdaad gaat lukken. Impact op het onderwijs; waarom zou je nog (veel) parate kennis nodig hebben? Waarom zou je nog een taal leren als je een vertaalservice uit de cloud met rechtstreekse input in je hersenen krijgt? Hoeveel services met menselijke interface heb je nog nodig als je rechtstreeks informatie uit allerlei bronnen kan krijgen? Denk bijvoorbeeld aan helpdesks of call centers. Om maar niet te spreken van alle ethische kanten die aan dit soort concepten zitten.

Natuurlijk kan dit soort programma’s op scepsis en ongeloof rekenen, maar geloof mij als ik zeg dat het op dit moment aan het gebeuren is. Het verschil tussen 2025 en nu zal, verwacht ik, veel groter zijn dan het verschil tussen 2018 en 2011. De tijd zal het leren, ik kijk er naar uit!

Cheers,

Wout Bucker